četvrtak, 23. listopada 2014.

FODMAP dijeta kod sindroma nadražajnog crijeva



O čemu se zapravo radi?
FODMAP dijeta zapravo je dijeta s manjim udjelom osmotski aktivnih tvari (tvari koje „navlače“ vodu u probavni sustav,prvenstveno crijeva). Najčešće se radi o namirnicama  koje se ne „upijaju“ dovoljno kroz crijevne resice te bivaju fermentirane od strane bakterija u našim crijevima i tako postanu osmotski aktivne.
Naziv dijete vuče korijene u engleskom govornom području a znači : F-fermentable (fermentirajući); O-oligosaccharides (oligosaharidi); D-disaccharides (disaharidi); M-monosaccharides (monosahardidi); A-and (i); P-polyols (polioli).
Najčešći FODMP-ovi u prehrani su: fruktoza ( voće, med…), laktoza (mlijeko i mliječni proizvodi),fruktani,inulin (pšenica, kapula,luk,korijen cikorije…), galaktani (grašak,leća, mahunarke tipa grah, soja…), polioli ( zaslađivači koji sadrže sorbitol, manitol, xylitol, voće tipa avokado,trešnje, marelice,breskve,kruške, šljive…)

Slijedi popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica kod sprovođenja dijete s manjim udjelom FODMAP-ova.

MESO,RIBA I JAJA- dozvoljeno je svježe ili duboko zamrznuto
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI-dozvoljeni su proizvodi bez laktoze (imaju oznaku „lactose free“) te manje količine (do 6g) sireva tipa parmezan, brie. Sve ostalo izbjegavamo.
ALTERNATIVE MLIJEKU- mlijeka od orašastih plodova (bademovo,lješnjakovo), mlijeko od riže su dozvoljena. Izbjegava se kokosovo mlijeko.
ŽITARICE- dozvoljene su sve žitarice bez glutena te njihovi proizvodi. Zabranjeni su proizvodi od pšenice,ječma,raži i zobi te korijen cikorije
VOĆE- banane, dinja, grožđe, grejp,kiwi,kumquat, limun i limeta,mandarina,naranča, ananas i bobičasto voće su dozvoljeni. Izbjegavati: avokado,jabuke,jabučni sok, datulje, marelice, konzervirano i suho voće,smokve,mango, breskve,kruške,papaja,šljive,lubenica.
POVRĆE-dozvoljeno je krastavac, mrkva,celer, patliđan,salata, zeleno lisnato povrće,bundeva,krompir,tikvica,rajčica. Izbjegavati: artičoke, šparoge,brokula,kupus,karfiol,zeleni grah, grašak,gljive.
SJEMENKE I SL- bučine, suncokretove sjemenke, bademi,lješnjaci,indijski oraščić,makadamija su dozvoljeni. Izbjegavati: grah,slanutak,pistachio,soja
ZAČINI- dozvoljeni su začini spremljeni od začinskog bilja, lan,masline, margarin,maslac, papar,sol,senf,ocat,sve vrste ulja, aceto balsamico. Izbjegavati:agavin sirup,kokos,med,sirupi s visokim udjelom fruktoze, umjetni zaslađivači (sorbitol,manitol,xylitol-najčešće u žvakaćim gumama).

Ova dijeta,odnosno režim prehrane, je predložen kao pomoć pri ublažavnju simptoma kod osoba s sindromom nadražajnog crijeva (iritbailni kolon), no također se preporučuje osobama s učestalim nadimanjem,flatulencijom i bolovima u trbuhu. Preporuča se sprovođenje dijete tijekom nekoliko tjedana (4-6 tjedana) nakon čega postepeno počinjemo s uvođenjem jedne od „zabranjenih“ namirnice te pratimo pojavu simptoma. Ukoliko se simptomi pojave,treba namirnicu isključiti iz prehrane. Također treba napomenuti,da se brojne „zabranjene“ namirnice kriju u nekim od već komercijalno pripremljenih proizvoda, stoga se preporuča temeljito čitanje prehrambenih deklaracija na pozadini proizvoda!

                                              


Nema komentara:

Objavi komentar