ponedjeljak, 20. listopada 2014.

SAVJETI ZA PRIPREMANJE NAMIRNICA




Osobe alergične ili intolerantne na određene tvari moraju supstituirati (zamijeniti) određene namirnice podobnima prilikom pripremanja obroka. U slijedećem tekstu pronađite nekoliko savjeta koji će Vam koristiti J

 ALTERNATIVA (ZAMJENA) ZA JAJA
1)      SJEMENKE LANA

A)    Cjelovite lanene sjemenke: umjesto jednog jaja koriste se 4 čajne žličice lanenih sjemenki i 80 ml vode (zakuhati na laganoj vatri sjemenke i vodu 5-7 minuta, pustiti smjesu da se ohladi i zgusne, propustiti kroz gazu i istisnuti tekućinu). U zamjenu za 1 jaje koristiti 50 ml tekućine.
B)     Mljevene lanene sjemenke: umjesto jednog jajeta koristiti 1 žlicu mljevenih sjemenki lana koje pomiješamo s 3 žlice vode i pustimo smjesu da odstoji.

Razlika između ove dvije metode je da prilikom korštenja mljevenih lanenih sjemenki kolači poprimaju lagano „orašasti“ okus ,stoga se ova metoda koristi za pripremu kolača  koji u svojem sastavu imaju neki od orašida.

Napomena: lanene sjemnke je najbolje samljeti neposredno prije pripreme kolača, a ostatak obvezno čuvati na hladnom i tamnom mjestu (kratki vremenski period).

2)      TOFU („SIR“ OD SOJE)

-treba izabrati svjež i mekan tofu te ga treba kremasto izraditi štapnim mikserom ili u blenderu
-50 g tofua je alternativa 1 jajetu (na 100 g brašna ide cca. 70 g tofua)


3)      BANANE

-zrele banane dobro izraditi štapnim mikserom ili u blenderu
-1/4  do 1/3 pirea od banana zamjenjuje 1 jaje
Napomena: banane dugo održavaju kolač svježim (zadržavaju vlagu). Nedostatak ove metode da će kolač uvijek imati okus po banani!

4)MASLAC OD ORAŠIDA

-maslac od kikirikija, lješnjaka, sezama dobro povezuje komponenti kolača,ali mu ne daje potrebnu „lakoću“.


5)PIRE OD SUHIH MARELICA I/ILI ŠLJIVA

-suhe marelice (šljive) namočite u vodi dok ne omekšaju te ih potom izradite štapnim mikserom ili blenderom
-1 velika žlica pirea je zamjena za 1 jaje
-idealno za čokoladne biskvite


6) OSTALE ZAMJENE ZA JAJA

-svježi kravlji sir, biljno ulje (svježi kravlji sir daje lagane,ali kompaktne biskvite ili prhka tijesta)


Savjet: kada recept zahtjeva 1-2 jaja (kruh i peciva),ona se mogu izostaviti i smjesa nadopuniti s 1-2 žlice obične vode J


ALTERNATIVA (ZAMJENA) ZA PŠENIČNO BRAŠNO

-danas na tržištu postoji dobar izbor bezglutenskih brašna, no evo nekoliko
„alternativnih ideja“

Umjesto 1 žlice pšeničnog brašna možete koristit:
 -1 ½ čajnu žličicu kukuruznog škroba
 - 1 ½  čajnu žličicu krumpirovog škroba
 - 1 ½  čajnu žličicu rižinog brašna
 - 2 čajne žličice kuhane tapioke

Umjesto 1 šalice pšeničnog brašna možete koristiti:
-          ½ šalice + 2 čajne žlice  krumpirovog škroba
-          ¾ šalice + 2 čajne žlice rižinog brašna
-          ¾ šalice krupnog kukuruznog brašna
-          1 šalica finog kukuruznog brašna




ALTERNATIVNA MLIJEKA (MLIJEKA OD ORAŠASTIH PROIZVODA I ŽITARICA)


MLIJEKO OD ZOBI

Potrebno:
šalica zobenih pahuljica
2 šalice vode
žlica slada
prstohvat soli
žlica nerafiniranog ulja

Sastojke samljeti u blenderu i procijediti kroz gazu.


MLIJEKO OD SEZAMA

Potrebno:
1 šalica sezama
4 šalice vode
prstohvat soli
žlica slada
malo vanilije
žličica nerafiniranig ulja (najbolje  suncokretovo)

Sezam mljeti sa malo vode i vanilije u blenderu,dodavati sol,ulje,zaslađivač i ostatak vode. Dobro samljeti i procijediti kroz gazu.




MLIJEKO OD BADEMA

Potrebno:
1 šalica badema
4 šalice hladne vode
prstohvat soli
1 žlica nerafiniranog ulja (prema želji)
1 žlica slada

Bademe preko noći namočiti u malo vode (ili brža varijanta,kratko prokuhati nekoliko minuta) te prstima odstraniti ljuske. Oguljene bademe sa ostalim sastojcima mljeti u bademu nekoliko minuta. Procijediti kroz gazu.


MLIJEKO OD RIŽE

na šalicu riže ide 10 šalica vode
prstohvat soli
zaslađivača prema želji (slad, stevija)

Kuhati rižu sa vodom oko 35 minuta na laganoj vatri,dodati sol i zaslađivač. Kad se smjesa ohladi,samljeti i procijediti. U slučaju da je smjesa pregusta može se prorijediti s vodom.



TIP & TRICKS

-ovako pripremljena mlijeka čuvaju se u hladnjaku od 2-5 dana („najkvarljivije“ je mlijeko od riže)
-nakon što procijediti mlijeko od badema, ostatak badema („kruta tvar“) ostavite da se posuši na prostirci te ga kasnije koristite kao brašno od badema za pripremu kolača
-na isti način možete pripremiti i mlijeko od lješnjaka, badema, makadamije…


                                           


2 komentara:

  1. Jako korisni savjeti! Upravo danas sam pronašla recept na http://www.mindbodygreen.com za kolač s bundevom gdje se spominje kombinacija sjemenke lana i voda (flaxseed egg).

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Helena!
    Općenito na stranici "Mind, body, green" se može pronaći puno korisnih savjeta :)

    OdgovoriIzbriši