ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Melat-moj najbolji prijatelj u borbi s prehladom



Konačno smo dočekali i snijeg. Neki se raduju, neki su pak,poput mene, malo ljuti radi čišćenja snježnog pokrivača i spoznaje kako nešto lijepo poput snijega u našem kraju može izazvati blagi kolaps svakodnevnih aktivnosti. No, zasigurno ćemo se složiti oko jedne stvari-zimski mjeseci su ko stvoreni da se „zaradi“ prehlada, gripa ili neka druga infekcija respiratornog (dišnog) sustava. Kako me je moj fakultetski profesor učio, povećan je rizik prehladi u bilo kojoj situaciji kada je razlika temperature naše okoline od 10 stupnjeva i više ( promijena temperature naše okoline). Obzirom da je u kući „čista“ dvadesetpetica, a vani „oko nule“, mislim da je vrijeme za papanje melata.
Kao što većina Vas, koji čitate moje postove, znate da mi „klasična kemija“ nije prva na liniji obrane i liječenja bolesti, danas ću Vas upoznati s jednim tako jednostavnim,a učinkovitim „preparatom“ pod imenom melat.
Melat je zapravo „smjesa“ meda i eteričnih ulja za oralnu upotrebu. Da, da, dobro ste pročitali,to se papa! Znam da se u našim krajevima baš ne prakticira oralna upotreba eteričnih ulja (za razliku od ostalih europskih država),ali morate znati da eterična ulja, uzeta oralnim putem mogu djelovati na bilo koji ciljani organ. Sada ćete se pitati zašto baš med? Eterična ulja mogu se koristiti ( i koriste se) i na šećeru (kocka šećera) ili sladu žitarica,ali ako se samo prisjetimo svih onih dobrobiti koje našem organizmu pruža med, vjerojatno ćete se složiti samnom da je ipak med bolji izbor.
Što se tiče izbora meda, može se koristiti bilo koji. Ja osobno volim,za pripremu melata, koristiti med eukaliptusa ili narančinog cvijeta.
Eterična ulja koja koristim su u prvom redu ona sa antimikrobnim svojstvima,odnosno Ravensara (Cinnamomm camphora), Čajevac ( Melaleuca alternifolia) i Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata). Naravno, obavezno koristim certificirana eterična ulja, nipošto ona kupljena u supermarketima ili drogerijama (njih koristim za difuzer ili aromatsku lampicu).
Eto, ovako pripremljena „smjesa“ se naziva melat. Koristim ga nekoliko godina i  zaista mogu reći da djeluje!
Iskreno preporučam da isprobate i Vi „mojeg“ priajtelja,kada zamjetite njegovu dobrobit,postat će „conditio sine qua non“ i u Vašoj „kućnoj apoteci“.
Ipak, moram napomenuti,ukoliko nemate dovoljno znanja iz fitoaromaterapije, nemojte se upuštati u „homemade“ izradu ovakvog pripravka,radije zamolite magistra/magistru  farmacije (koji jednako tako mora imati barem minimalno znanje iz fitoaromaterapije) da za Vas izradiovaj čarobni pripravak!


                                             


Nema komentara:

Objavi komentar