petak, 20. ožujka 2015.

Intolerancija na histamin



O čemu se radi?

Histamin je jedan kemijski spoj  ( biogeni amin) koji se nalazi u određenim namirnicama, također isti taj histamin odpuštaju naše stanice (točnije mastociti) tijekom alergijskih reakcija. Većina ljudi posjeduje u crijevima  enzim nazivom diamin oksidaza koji razgađuje histamin  tijekom „probavljanja „ hrane bogatom histaminom. No, određeni broj ljudi nažalost nema ovaj enzim zbog čega dolazi do intolerancije na histamin,odnosno pojave simptoma sličnim onima kod „klasične“ alergije- glavobolje, osip,svrbež,proljev,povraćanje ili bol u trbuhu. Obzirom da ,kao i kod drugih intolerancija, niti u ovom slučaju ne dolazi do aktivacije imunološkog sustava, alergološko testiranje će biti negativno. Baš zbog toga se ponekad u narodu ova intolerancija zna nazivati „pseudoalergijom“.

Namirnice bogate histaminom

Količina histamina u namirnicama ovisi o procesu „dozrijevanja“ i stupnju svježine.  Što se namirnice duže čuvaju i dozrijevaju, to će biti i obilniji sadržaj histamina u njima te će i poteškoće za osobe intolerantne na histamin biti izraženije.Npr. svježe meso ne sadrži ili sadrži vrlo malo histamina.No,kad se meso duže prerađuje,procesi „dozrijevanja“ dovode do nakupljanja biogenih amina. Isto vrijedi i za ribu.Svježa riba ne sadrži,ili sadrži vrlo malo histamina,ali stajanjem na temperaturama iznad 4°C,dolazi do razgradnje aminokiseline histidin (kojom riba obiluje) u histamin. Daljnja prerada, koja uključuje soljenje, dimljenje, sušenje,mariniranje i konzerviranje može povećati količinu histamina.

Namirnice bogate histaminom i drugim biogenim aminima:

-Šampanjac, vino,pivo,drugi fermentirani napitci te gazirani napitci tipa „Coca –Cola“)
-ocat i sve što sadrži ocat (gotovi začini tzv. „dressing“),ukiseljeno povrće;ketchup,majoneza,senf
-tofu i soja umak
-sirevi ( i parmezan)
-kobasice i drugo prerađeno meso (salama i drugi suhomesnati proizvodi)
-gljive
-konzervirana,dimljena  i sušena riba
-gotove salate
-konzervirano povrće
-suho voće, sjemenke i orašasti plodovi
-kvasac
-čokolada, kakao
-kiseli kupus
-određeno povrće:  patlidžan, gljive


Određene namirnice ,koje su inače niskog sadržaja histamina, mogu stimulirati „otpuštanje“ histamina iz mastocita. Inkriminirane namirnice su:
-Banane,rajčice,jagode
-kikiriki, bjelanjak,čokolada
-bundeva, špinat,avokado
-papaja, kiwi,ananas,mango
-maline, citrusi,

Određene namirnice „blokiraju“ djelovanje diamino oksidaze:

-crni i zeleni čaj
-mate čaj
-energetski napitci

Namirnice koje sadrže ostale biogene amine koju mogu izazivati reakcije:

-Tiramin sadrže: grah,pivo,sir (camembert), kvasac,patlidžan,,mlijeko u prahu, citrusi, kiseli kupus,soja, vino,jogurt
-Dopamin sadrže: avokado, banane, grah
-Serotonin sadrže: avokado, banana, kiwi,papaja, ananas,šljive,rajčice,orasi
-Fenilalanin sadrže: žuti sirevi, kremaste torte, čokolade,kokos,gljive,crno vino
-Triptamin sadrže:sirevi,rajčica


                                           


Nema komentara:

Objavi komentar