petak, 4. rujna 2015.

Kako na prirodan način ublažiti tegobe GERB-a?

Svakodnevno se susrećem s ljudima koji koriste jedan od preporučenih lijekova “protiv viška kiseline” u želucu što mi govori da veliki broj populacije boluje od hiperaciditeta (višak želučane kiseline) te popratnih stanja kao što je GERB (gastroezofagealna refluksna bolest jednjaka), ezofagitis I sl.
Obzirom da I sama imam “problem” sa želucem,odlučila sam isprobati nekoliko prirodnih varijanti,odnosno biljnih suplemenata za ublažavanje mojeg “nemirnog želuca” te svoja iskustva dijelim s vama.

1.      KORIJEN SLADIĆA
Sladić je inače višegodišnji zeljasti grm,a za ovu svrhu se koristi njegov korijen koji se I tijekom povijesti koristio za ublažavanje želučanih tegoba,odnosno “čira na želucu”. Sladić ima izrazito protuupalno djelovanje što je korisno u terapiji želučanih tegoba (gastritis, “čir na želucu”, GERB).
Moram napomenuti da je izrazti oprez potreban kod korištenja preparata sladića ,točnije kure korištenja ne smiju trajati duže od 4-6 mjeseci jer zbog određenog djelovanja sladića može doći do porasta krvnog tlaka, naticanja zglobova I hipokaliemije (niska koncentracija kalija u krvi). Osobe koje se liječe zbog arterijske hipertenzije ili koriste određene lijekove ne smiju samovoljno započeti korištenje ovog prirodnog lijeka.
Ja sam koristila EPS sladića (nabavljeno u našim ljekarnama) te Solgarov proizvod kojeg sam nabavila preko IHerb-a




Obzirom na gore opisane nuspojave,nisam pretjerivala s korištenjem (ako ništa znam da bi mi kalij bio ispod granice,jer ženske osobe inače imaju sklonost ka nižim vrijednostima kalija),ali zaista mogu reći da sam zamjetila izrazito poboljšanje nakon korištenja sladića. Ocjena 4 (da nema nuspojava dobio bi čistu peticu!)


Pepzin GI (odnosno Cink + Lkarnozin)

Proučavajući literaturu,klinička ispitivanja I iskustva pacijenata naišla sam na podatak o ovom interesantnom spoju. Naime,ako cink (Zn) pridružimo aminokiselini L-karnitinu dobivamo molekulu s izrazito povoljnim djelovanjem na želučanu sluznicu. Studije su pokazale da ova molekula štiti od nastanka vrijeda (čira) želuca te da regulira želučanu floru (bakterije,jedna od takvih je ona “zločesta” Helicobacter pylori). Iskustva ljudi koji su upotrebljavali ovaj preparat je podržao kliničke studije.
Koristim slijedeći proizvod,povođena po “review”-ima korisnika


Obzirom da ga koristim tek tjedan dana,možda je prerano da ga počnem hvaliti,ali u svakom slučaju djeluje! Ocjena:4/5 (dok vrijeme ne pokaže svoje)


3.      GASTROCET

     Proizvod koji sadrži đumbir I matičnu mliječ. Ovaj proizvod mi je bio od pomoći nekoliko godina,kada je u potpunonosti zamjenio “klasičnu” teapiju IPP-om.  Pri egzacerbaciji (pogoršanju) bolesti nije mi bio dovoljan kao monoterapija. Ocjena 4/5 ( za održavanje perioda bez tegoba čista petica)




Osim same potporne terapije suplementima, izrazito je bitna prehrana. Postoje neke “općenite” namirnice koje se preporučavaju izbjegavti tipa citrusno voće,masna hrana,kafein,gazirani napitci, no ipak je najbitnije “pročitati” signale koje vam šalje vlastito tijelo. Ja izbjegavam I proteine,osim ako nisu u obliku hidrolizata I izolata, rajčice I proizvode koji sadrže rajčicu, čokoladu,gazirane napitke, većinu začina… primjetila sam da mi najbolje “padaju” ugljikohidrati I to jednostavni tipa batat,riža, krompir,heljda,no kao što sam napisala,to je jako individualno I svatko treba regulirati prehranu prema vlastitim potrebama (ukoliko je prisutna alergija,intolerancija ili preosjetljivost na sastojke hrane). Isto tako je bitno jesti manje,a češće obroke te ne jesti 2-3 sata prije spavanja.

Eto,nadam se da će moje iskustvo kome pomoći!


Nema komentara:

Objavi komentar