Svakodnevno se susrećem s ljudima koji
koriste jedan od preporučenih lijekova “protiv viška kiseline” u želucu što mi
govori da veliki broj populacije boluje od hiperaciditeta (višak želučane
kiseline) te popratnih stanja kao što je GERB (gastroezofagealna refluksna
bolest jednjaka), ezofagitis I sl.
Obzirom da I sama imam “problem” sa
želucem,odlučila sam isprobati nekoliko prirodnih varijanti,odnosno biljnih
suplemenata za ublažavanje mojeg “nemirnog želuca” te svoja iskustva dijelim s
vama.
1. KORIJEN SLADIĆA
Sladić je inače
višegodišnji zeljasti grm,a za ovu svrhu se koristi njegov korijen koji se I tijekom
povijesti koristio za ublažavanje želučanih tegoba,odnosno “čira na želucu”.
Sladić ima izrazito protuupalno djelovanje što je korisno u terapiji želučanih
tegoba (gastritis, “čir na želucu”, GERB).
Moram napomenuti da je
izrazti oprez potreban kod korištenja preparata sladića ,točnije kure
korištenja ne smiju trajati duže od 4-6 mjeseci jer zbog određenog djelovanja
sladića može doći do porasta krvnog tlaka, naticanja zglobova I hipokaliemije
(niska koncentracija kalija u krvi). Osobe koje se liječe zbog arterijske
hipertenzije ili koriste određene lijekove ne smiju samovoljno započeti
korištenje ovog prirodnog lijeka.
Ja sam koristila EPS
sladića (nabavljeno u našim ljekarnama) te Solgarov proizvod kojeg sam nabavila
preko IHerb-a
Obzirom na gore opisane
nuspojave,nisam pretjerivala s korištenjem (ako ništa znam da bi mi kalij bio
ispod granice,jer ženske osobe inače imaju sklonost ka nižim vrijednostima
kalija),ali zaista mogu reći da sam zamjetila izrazito poboljšanje nakon
korištenja sladića. Ocjena 4 (da nema nuspojava dobio bi čistu peticu!)
Pepzin
GI (odnosno Cink + Lkarnozin)
Proučavajući literaturu,klinička
ispitivanja I iskustva pacijenata naišla sam na podatak o ovom interesantnom
spoju. Naime,ako cink (Zn) pridružimo aminokiselini L-karnitinu dobivamo
molekulu s izrazito povoljnim djelovanjem na želučanu sluznicu. Studije su
pokazale da ova molekula štiti od nastanka vrijeda (čira) želuca te da regulira
želučanu floru (bakterije,jedna od takvih je ona “zločesta” Helicobacter
pylori). Iskustva ljudi koji su upotrebljavali ovaj preparat je podržao kliničke
studije.
Koristim slijedeći
proizvod,povođena po “review”-ima korisnika
Obzirom da ga koristim tek tjedan
dana,možda je prerano da ga počnem hvaliti,ali u svakom slučaju djeluje!
Ocjena:4/5 (dok vrijeme ne pokaže svoje)
3. GASTROCET
Proizvod koji sadrži đumbir I matičnu mliječ. Ovaj proizvod mi je bio od
pomoći nekoliko godina,kada je u potpunonosti zamjenio “klasičnu” teapiju
IPP-om. Pri egzacerbaciji (pogoršanju)
bolesti nije mi bio dovoljan kao monoterapija. Ocjena 4/5 ( za održavanje
perioda bez tegoba čista petica)
Osim same potporne terapije suplementima,
izrazito je bitna prehrana. Postoje neke “općenite” namirnice koje se
preporučavaju izbjegavti tipa citrusno voće,masna hrana,kafein,gazirani
napitci, no ipak je najbitnije “pročitati” signale koje vam šalje vlastito
tijelo. Ja izbjegavam I proteine,osim ako nisu u obliku hidrolizata I izolata,
rajčice I proizvode koji sadrže rajčicu, čokoladu,gazirane napitke, većinu
začina… primjetila sam da mi najbolje “padaju” ugljikohidrati I to jednostavni
tipa batat,riža, krompir,heljda,no kao što sam napisala,to je jako individualno
I svatko treba regulirati prehranu prema vlastitim potrebama (ukoliko je
prisutna alergija,intolerancija ili preosjetljivost na sastojke hrane). Isto
tako je bitno jesti manje,a češće obroke te ne jesti 2-3 sata prije spavanja.
Eto,nadam se da će moje iskustvo kome
pomoći!
Nema komentara:
Objavi komentar